Köye Öğrenci Yardımı (K.Ö.Y.) Projesi kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen AkademiK.Ö.Y Kongre’si 14-17 Mart tarihleri arasında düzenlendi. YAŞÖM’ümüzü temsilen Aleksandra, Barış (ben) ve Yücel olarak yerimizi aldık.
“Biz bir HAYAL kurduk” anlayışıyla yola çıkan ve yollarına şevkle devam eden K.Ö.Y. Projesi Gönüllüleri… Bursa – Uludağ Üniversitesi çıkış noktası olsa da arkadaşlarımız bu projenin ülke geneline yayılması konusunda kararlılar. Bu kongre de bu düşüncenin temel taşını oluşturuyor. Projenin tanınırlığı, ülke çapında yaygınlaşması ve katılımcılarla olan etkileşimin geliştirici etkisi… Kongre süresince misafirperverlikleri, sorulara özenle verdikleri cevaplar bunun güzel örnekleriydi.
K.Ö.Y. Projesi ile “Kırsal Kalkınma” hedefleniyor. Yapılan ön çalışmalarla ihtiyaç bölgesi belirleniyor ve çalışmalar başlıyor. Bölgedeki çocuklarla haftalık, planlı çalışmalar yapılıyor. Bu süreçte gelişime bölgedeki halk da dahil ediliyor. Oluşturulan kültür evi ile kadınlara, köy kahvehanesinde de erkeklere haftalık eğitimler veriliyor. Unutmamakta fayda var… Kültür Evi ile çocuklara çeşitli etkinliklerle beceri kazandırılıyor. Bölgede yapılan zirai, tıbbi araştırmalar ile bölgenin ihtiyaçları saptanıyor ve bununla ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılıyor. Projenin en önemli noktalarından biri de sadece yerel kaynakları kullanıp, dışa bağımlı olma ihtimalinden kaçınılmasıdır.
Yazımızın sonunda bu proje ile ilgili internet adreslerini paylaşacağız elbet. Onun öncesinde bizleri etkileyen birkaç duruma göz atalım ve ilham alalım derim;
- Yaptığımız ve yapacağımız projeler konusunda hisselerimize önemli bir paylar düştü… Nedir bunlar? Öncelikle, Projelerimizde ön çalışmalar yapmalı, alanımızdaki kuruluşlarla yapacağımız etkileşimin daha da geliştirici olacağını aklımızda tutmalıyız.
- Gönüllü çalışmalarımızda hedef kitlemizin yanı sıra, bölgedeki halkı, yerel kaynakları da sürece dahil etmemiz gerekiyor. Böylelikle proje daha çok sahipleniliyor ve seviliyor.
- Projelerimizde hedef kitlemizin ihtiyaçları, değerlerini de göz ardı edemeyiz. Çalışmalarımızın sürdürülebilirliği açısından, bu birbirimizi anlama için önemli.
- Çalışmalarımızda öncelikle kendi yerelimizden başlamalıyız. Bu daha pratik olacak. Verimli olabilmesi için süreklilik, gelişim sürecinin takibi ve geri dönüşler gerekli. (Projenin en sevdiğim yanlarından biri buydu. Proje yapmak için yapmış olmak değil, derinlemesine ve özenli çalışmak)
AkademiKÖY Kongresi süresince kendimizi tanıtma ve diğer çalışmaları tanıma fırsatı elde ettik. Özellikle Doğu – Batı Kampımız pek bir ilgi gördü.
Proje ile ilgili internet adresleri aşağıdadır. İncelemenizi ve destek olmanızı öneririm. Bu tür çalışmaların yaygınlaşması çok faydalı olacak. Bu güzel organizasyon için bu şevkli gençlere Teşekkür ediyoruz ve çalışmalarında başarılar diliyoruz… Takibinizden ayrılmamak üzere!