La Tombarrada | |
Yer | San Sebastian / İspanya |
Tarih | 20 Ocak |
Web | http://www.donostiasansebastian.com/tamborrada/ |
İspanya’nın kuzeydoğusunda, Fransa sınırına 20 km uzaklıktaki San Sebastian şehrinde gerçekleşen bir festivaldir. 24 saat süren festival 19 Ocak günü, gece yarısı belediye başkanının San Sebastian bayrağını göndere çekmesiyle başlar, 20 Ocak gece yarısına kadar devam eder. 24 saat süren festival günü boyunca şehrin her yerinde trampet sesleri duyulur. Şehrin farklı yerlerinde belli bir programa göre asker ve aşçı kıyafetleri ile çeşitli kortejler düzenlenir.
Bu festivalin başlangıcına dair farklı rivayetler bulunuyor ama en çok bilineni şudur: 1794’te başlayıp 1813 Anglo-Portekiz saldırısı ile savuşturulan 2. Fransız işgali boyunca Fransız ordusu askerleri zaman zaman şehrin sokaklarından trampetlerle geçişler düzenlermiş. Bu geçişlerin birinin ardından San Sebastian sokaklarında bir grup hizmetçi kızın ellerindeki su bidonlarına vurarak ritim tutmaları bu festivalin başlangıcına neden olmuş. Diğer İspanyol festivalleri gibi bu festivalin başlangıcı da muğlak. Ancak festival 19. Yüzyıl’dan günümüze kadar yapılmaya devam ediyor. Bir anlamda 3 temel etnik gruptan oluşan İspanya’daki Baskların milli bayramıdır.
San Sebastian kentinin 1014 yılında St. Sebastian Manastırı’nın etrafında kurulduğu biliniyor. Şehrin resmi adı Donostia-San Sebastian. Biri Bask biri İspanyol iki ismi var. Şehirde mimari olarak oldukça şık ve zengin yapılar bulunuyor. Kuzey sahilinin en gözde plajları da bu şehirde bulunuyor. La Concha, Ondaretta ve La Zurriola en çok tercih edilen plajları.
Şehir 1719 ve 1794’te iki kez Fransızlar tarafından işgal edilmiş. İkinci işgalin ardından şehir yangınlar sebebiyle harabeye dönmüş ve yeniden inşa edilmiş. Ardından İspanya Kraliçesi 2. İsabel tarafından yazlık kent olarak seçilmiş. Kraliçenin bu seçimi ülkenin aristokratlarını da bu güzel kente çekmiş. Bugün yaşanan zenginlik ve turist bolluğunun sebebi İsabel’in ta kendisi.
Bu festivalde neden aşçı kıyafetleri ile geçit törenleri yapılıyor diye sorarsanız; festival aynı zamanda gastronomik bir içeriğe de sahip. Bask mutfağının çoğunlukla deniz ürünleri ve domuz etinden oluşan çeşitli yemekleri de vurgulanmak istenmiş. En çok bilinen yemek ise-tüm İspanya’da da yaygın olarak bulabileceğiniz-“pintxos”. Ekmek dilimlerinin üzerine çeşitli et ve baharatlarla hazırlanan bir tür meze. İspanya’ya gittiğinizde, pintxos tadabileceğiniz en güzel restoranları San Sebastian’da bulabilirsiniz.
Michelin, dünyadaki üst düzey restoranları denetleyerek onlara bir nevi lisans veren bir gastronomi kurumu. 1’den 3 yıldıza kadar unvanlar veriyor. İspanya’nın tamamında 2012 yılında 4 tane, 3 Michelin yıldızlı restoran bulunuyor ve bunların 3’ü San Sebastian’da. Nüfusa oranla ele alındığında çok önemli bir rakam. Zira Michelin müfettişleri, restoranları habersiz bir şekilde denetleyen gurmelerden oluşuyor ve beklenmedik zamanlarda bu restoranların kapısını çalıyor. Fikir olması bakımından bir anekdot; Türkiye’de Michelin yıldızına sahip restoran bulunmuyor.
Tüm bu kültürel ve tarihi zenginlikleri ile yapacağınız programlara mutlaka katmanız gereken bir kent San Sebastian. Siz de festival gününde olmasa bile yaz aylarında bu kenti ziyaret edip, ender tecrübenizin tadını çıkarabilirsiniz.
Ertuğrul Öztekin, Istanbul, 29.10.2012